063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

25.04.2012 Suradnja

Objavio: hgss | 26.04.2012.

Pripadnici Alpinističkog tima Specijalne policijske jedinice,Federalne uprave policije, gostovali su u srijedu, 25.04.2012.g. u novim prostorijama HGSS-a i pri tome razmjenjivali iskustva sa pripadnicima Hercegovačke Gorske Službe Spašavanja i Interventne Službe Spašavanja.

Sedin Muhić,Stipica Milićević,Edin Dardagan,Rizvo Mehić,Ivica Kepić i Radomir Šimić,pripadnici alpinističkog tima borave ovih dana u Mostaru u sklopu redovitih aktivnosti uvježbavanja tehnika alpinizma i spašavanja na lokaciji vježbališta u Drežnici.

Sva tri tima su imali pune ruke posla u proteklom zimskom periodu te su iskoristili priliku da održe radionicu na temu spašavanja.

U cjelovečernjem sadržajnom druženju obrađene su mnoge stručne spasilačke teme - organizacija akcije spašavanja,pristup unesrećenom,tehnike spašavanja u teškim vremenskim prilikama,doktrine i spasilački protokoli sa namjenskim i improviziranim tehničkim sredstvima,

Pripadnici ovih spasilačkih timova su pimjetili i istakli uzajamnu korist koju imaju svi sudionici ovog i sličnih susreta na kojima se obnove znanja i razrade teme iz opsežne palete spasilačkih aktivnosti.

Posebno je naglašena potreba za konstantnim usuglašavanjem i kompatibilnosi svih spasilačkih timova u našoj zemlji zbog bolje koordinacije zajedničkih aktivnosti na terenu te da ovakve događaje treba upražnjavati redovno.