063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

Izvješće sa helikopterske aktivnosti 10.02.2012

Objavio: hgss | 12.02.2012.

phoca thumb_m_img_7411U 6 sati ujutro je počela aktivnost GSS-a,pripremom-analizom stanja na terenu i novom preraspodjelom ciljnih lokacija od prethodnog dana.

Od jučerašnjih 14 lokacija na prostoru Raške Gore,nakon obnovljenih tel.kontakata,sveli smo broj ciljeva na 8,od kojih su dva- samo izbacivanje hrane,a na šest treba otići do kuća i obići ih.Na nekoliko lokacija sa djecom i starim i bolesnim imali smo najavu mogućih evakuacija,ali je to,kako se kasnije ispostavilo, otpalo iz razloga poboljšanja meteo uvjeta,a i zbog toga jer je stigla potpora u hrani i lijekovima od strane spašavatelja.

Na selo Jasenjani ostao je dogovor od jučer da evakuiramo ekipu od 4 čovjeka iz sela Prigrađani i pakete hrane i lijekova, da pomognemo stanovnicima Jasenjana.

Selo Ravni,takođe je imalo potrebu za hranom i lijekovima i jedan čovjek iz sela Kuti da se prebaci gore kao ispomoć starijim osobama.

23 člana iz sve tri spasilačke službe iz Mostara su sudjelovale u ovoj akciji:

  1. 1)Hercegovačka gorska služba spašavanja:

Oliver Dujmović,Dragan Prskalo,Mihovil Čuljak,Vedran Dujmović,Damir Biloš,Mirela Jurić,Darko Glibić,Zdenko Marić

  1. 2)Interventna spasilačka služba

Esad Humo,Zoran Vlaho,Goran Mitrić,Samir Repeša,Dragan Popovac

  1. Gorska služba spašavanja stanica Mostar:

Amer Burić (načelnik),Jasmin Čolaković,Nadin Kevelj,Elvir Ćišić,Himzo Kazazić,Džemal Ćesir,Mirsad Hujdur,Benjamin Jusić,Ahmed Zekić,Mehmed Lerić

Prvi let je krenuo u 8.30h,nakon dobijanja odobrenja iz MO., sa ekipom1,2 i 3 za Rašku Goru.Iskrcavanje-desant je urađeno na lokaciji kamenoloma-šljunkare na R.Gori,sve tri ekipe zajedno,9 ljudi ukupno i 11 paketa sa hranom i lijekovima.Sa tog mjesta su se na skijama i krpljama odmah uputili prema zadatim ciljevima-zaseocima i kućama na osami.

Oko 9.30 je usljedio drugi let sa paketima hrane i lijekova i ekipom podrške od 4 čovjeka na selo Jasenjani a sa njima i jedan čovjek za Ravni.

I taj let je uspješno obavljen i onda je usljedio treći u kojem su bile grupe : 4,5 i 6 sa ukupno 11 spašavatelja za Rašku Goru.Oni su izbačeni na dvije lokacije i uputili se prema svoja 3 cilja.Takođe su ponijeli 9 paketa sa hranom i lijekovima,te su još na dvije lokacije po GPS izbačeni paketi sa hranom i lijekovima.

U 12.30h je krenuo četvrti let –iskupljanje ekipa sa terena,s tim što je ekipa 1,2 i 3 prebačena na teren brda Planinica gdje su se iskrcali sa ciljem da krenu prema dvijema staricama. Na tom mjestu je izbačeno i 6 vreća stočne hrane za imanje Z. Dujmovića.

Pošto je stigla zapovjed da se prestane sa svim letačkim aktivnostima,evakuacija starica je završena kopnenim putem,uspješno.

Helikopter MI 8 T iz Oružanih snaga BiH,brigada zračnih snaga i PZO-Prva helikopterska eskadrila Mahovljani-B.Luka sa posadom :satnik Nikola Došen-pilot,drugi pilot-satnik Zoran Milić,dva letača-tehničara:st.vod.I klase Slaven Ćuskić i Srđan Lakić,repeler st.vod.I kl.Enis Šikalo i na sletištu satnik Ljubomir Grubišić.

Koordinator iz OS današnje letačke operacije-bojnik Slaven Hrkač.

Potpora u kriznom stožeru grada Mostara iz OS-bojnik Damir Ćavar.

Letačke operacije su se odvijale sa civilne zračne luke Ortiješ u južnoj zoni Mostara,u uvjetima oblačnog i hladnog vremena (-6 ˙C),sa dobrom vidljivošću i srednje jakim ,na udare i jakim vjetrom.

Svi planirani zadaci obavljeni uspješno bez ijedne pogreške.

Zdenko Marić

{phocagallery view=category|categoryid=11|limitstart=0|limitcount=20}