063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

Izvjesce helikopterskog spasavanja 05.02.2012

Objavio: hgss | 6.02.2012.

Razvoj situacije na terenu šire mostarske regije uvjetovao je donošenje odluke o potrebi za helikopterskom podrškom,obzirom da je sa nekoliko lokacija u prigradskim zonama iskazana potreba za evakuacijom ljudi sa potrebama za medicinskim zbrinjavanjem.
U jutarnjim satima su u dispečerski krizni stožer Hercegovačke gorske službe spašavanja  smješten u prostorijama hitne pomoći,dospjele  sljedeće obavijesti:
1)    B.D. iz Drežnica mora hitno na dijalizu
2)    M.E. iz Podgorani,takođe dijaliza
3)    M.Š. - Željuša dijaliza
4)    Dvije osobe u naselju Kruševo –dijaliza
5)    Š.M. Kozica,srčani problemi
6)    D.M.  Đubrani-malo dijete ostalo bez hrane
Pozvao sam krizni stožer u Sarajevu-operativni centar ministarstva sigurnosti,sektor za zaštitu i spašavanje-Gg.Agića i pokrenuo MEDIVAC proceduru.Usljedio je nastavak sa operativnim centrom   oružanih snaga u Sarajevu,kapetanom Čizmićem.
Potrajalo je neko vrijeme dok sam prikupio podatke sa terena sa preciznim opisima lokaliteta jer nismo bili u prilici da osiguramo GPS koordinate ugroženih,pa smo pribjegli metodi vizualnog navođenja posade helikoptera.Ujedno sam dao precizan opis zadatka lokalnim stanovnicima kako urediti improvizirano sletište za helikopter i propisno ga označiti.
Prva letilica koja je krenula iz Rjlovca prema Fazlagića kuli kod Gacka trebala je u povratku obaviti navedene evakuacije,ali je dugo zadržavanje na terenu uzrokovalo potrošnju goriva te se helikopter morao vratiti za Sarajevo,a odmah je pripremljen drugi  koji je preuzeo neizvršene zadatke.
U međuvremenu se dogodilo da je kopnenim putem mehanizacija stigla u Podgorane i Željušu i preuzela ugrožene ljude sa tih lokacija,takođe je helikopter EUFOR-a došao u Drežnicu i evakuirao Bakira Delića,tako da je ostalo još tri zadatka za izvršiti.
Drugi helikopter oružanih snaga je uspješno uradio sva tri zadatka i u sami  sumrak se vratio prema bazi u Rajlovcu.
Intezivna komunikacija rezultirala je uspješnom koordinacijom koja je za rezultat imala sretan završetak po ugrožene građane.

 

Zdenko Marić