063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

Izvješće sa zajedničke akcije OHR-a, EUFOR-a i HGSS-a

Objavio: hgss | 21.02.2012.

21.02.2012. godine

Nastavno na članak objavljen 15.2.2012 pod naslovom OHR, EUFOR i HGSS zajedno u humanitarnoj akciji

Tijekom večeri 14. veljače dobili smo poziv iz OHR-a u kojem su nas obavijestili da će naredni dan, visoki predstavnik Valentin Inzko helikopterom obići ugrožena područja u Hercegovini; Stavio se na raspolaganje da preveze određenu količinu hrane najugroženijima. Kako je, osim OHR-a i HGSS-a, u akciji sudjelovao EUFOR koji ima striktno definirane procedure prilikom planiranja letova, morali smo u kratkom roku skupiti veliku količinu informacija, kvalitetno ih obraditi i prezentirati.

U suradnji s Kriznim stožerom grada Mostara, načelnicima pojedinih službi i mještanima sela Šarica, Donje Zemlje, Kamena i Đubrane definirali smo najugroženije lokacije. Prema skupljenim informacijama nije bilo životno ugroženih osoba. Radilo se isključivo o opskrbi hranom.  

Dogovorili smo pet zadataka: 

zadatak1 -  Šarica, u mjestu živi samo jedna osoba, prvi susjed udaljen oko 1000m. 

zadatak 2 - Kamena, lokacija 1, šest obitelji u mjestu

zadatak 3 - Kamena, lokacija 2, obitelj sa sedmero djece

zadatak 4 - Đubrane, lokacija 1, obitelj s dvoje male djece, jednomjesečna beba i dijete od  godinu dana

zadatak 5 - Đubrane, lokacija 2,  starica koja ne čuje. Potrebno je spustiti se i hranu joj predati izravno, jer ako bi se hrana spustila iz zraka a da starica ne primijeti helikopter velika je vjerojatnost da je neće ni pronaći. Sa ženom, do trenutka pripreme aktivnosti nije ostvaren kontakt!

Kako helikopter, kojim je putovao Visoki predstavnik, nije imao vitlo za spuštanje ljudi iz zraka, EUFOR je odlučio poslati drugi helikopter na zadatak 5.  

Da bismo povećali mobilnost čovjeka iz Šarice bilo je potrebno dopremiti mu skije. Ideja je prihvaćena od strane visokog predstavnika te je dogovoreno da se helikopter spusti u zračnu luku Mostar po njih.

U međuvremenu smo primili informaciju da su radni strojevi došli do Domazeta na Raškoj gori te da su se mještani probili do žene prema kojoj se trebao uputiti drugi helikopter. Nakon potvrde informacije, obustavili smo zadatak 5.  

Tijekom poslijepodneva helikopter, u kojem je bio visoka predstavnik, izvršio je sve postavljene zadatke.

Ivan Skaramuca