063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

Izvještaj s vježbe “Potraga Prenj 2012”

Objavio: hgss | 1.12.2012.

Na obroncima planine Prenj, na lokalitetu Ruište, održana je velika međunarodna vježba GSS-a pod nazivom „Potraga Prenj 2012“ u organizaciji GSS BiH u fromiranju.


 

 

Na obroncima planine Prenj, na lokalitetu Ruište, održana je velika međunarodna vježba GSS-a pod nazivom „Potraga Prenj 2012“ u organizaciji GSS BiH u fromiranju. Vježba je predstavljala simuaciju potrage za nestalim zrakoplovom kroz koju su mnogobrojni sudionici vježbe demonstrirali vještine organizacije potrage i spašavanja koristeći suvremene metode digitalne kartografije, statistike, podataka s baznih stanica mobilnih operatera, civilnih i vojnih radara, angažman potražnih timova s potražnim psima, ljudskim i ostalim resursima. Na vježbi je sudjelovalo 20 spasilačkih službi iz BiH te spasilačke službe država iz okruženja: Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

U zapovjednom vozilu i šatoru se prezentirala organizacija potrage i digitalna kartografija a zatim su uslijedile aktivnosti na terenu gdje je stotinjak spašavatelja sudjelovalo u potrazi, medicinskom zbrinjavaju, te transportu unesrećenih osoba. Transport se odvijao po strmom i teškom terenu uz stalno padanje kiše i susnježice ali su spašavatelji uspješno obavili zadaću. Korištene su metode štafetnih spuštanja, gelendera i tirolske prečnice.

Mnogobrojni gosti, posjetitelji i mediji izrazili su zadovoljstvo viđenim i samu vježbu ocijenili kao vrlo uspješnu. Spomenuti treba da je u scenario vježbe bilo uključeno i 10 pasa koji su prošli vježbe potražnih pasa, odnosno timova. Osim spomenutih u vježbi su sudjelovale spailačke službe iz: Livna, Tomislavgrada, Posušja, Širokog Brijega, Mostara (ISS i HGSS), Jablanice, Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Uskoplja/Gornjeg Vakufa, Zavidovića, Srebrenika, Sarajeva, Foče, Brčko-distrikta, te Specijalna Policija FMUP i Dom Zdravlja Mostar (ukupno 151 spašavatelj).

Crveni križ grada Mostara dao je značajan doprinos logističkoj potpori vježbe u vidu hrane, šatora i prateće opreme. Vrijedno je spomenuti da su vježbu pratili istaknuti gosti, predstavnici Ministarstva sigurnosti, federalne uprave CZ, načelnici općina Jablanica i Posušje, predstavnici Federalne uprave civilnog zrakoplovstva, zatim Doma Zdravlja Mostar, HT Eronet-a, Crvenog Križa i Civilne zaštite ZE-DO županije.

 

potraga1

potraga2