063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

Uspješna vježba spašavanja u zimskim uvjetima – nagrada za deseti rođendan HGSS Mostar

Objavio: Bojan Šunjić | 8.02.2021.

Proteklog vikenda na širem prostoru Parka prirode Blidinje Hercegovačka gorska služba spašavanja održala je redovnu staničnu vježbu zimskog spašavanja.

Kako zbog pandemije i proglašenih mjera na njenom suzbijanju, nismo bili u mogućnosti održati planirane događaje na obilježavanju našeg desetog rođendana, niti ga obiljžiti s našim prijateljima, odlučili smo obilježiti ga na način primjeren gorskim spašavateljima - vježbom gorskog spašavanja u zimskim uvjetima.

Prilika je to bila potvrditi i utvrditi naša znanja i vještine, ali i podsjetiti se trnovita puta od osnivanja stanice do danas.

Ponosni na teških i uspješnih deset godina rada

Skupina entuzijasta, gorskih spašavatelja, planinara, ljudi "od gorja", potaknuta lošim stanjem gorskog spašavanja u ratom opustošenoj i rastrganoj zemlji, odlučila je 2011. godine osnovati Hercegovačku gorsku službu spašavanja u Mostaru.

Nakon samo godinu dana postojanja, 4. veljače 2012.g. HGSS Mostar opravdala je svoje osnivanje i ulogu Iznimnom reakcijom na prirodnu katastrofu koja je zadesila Mostar i Hercegovinu.

U pet dana snježne katastrofe HGSS Mostar izveo je 262 akcije na kopnu i 7 iz zraka, spašeni su deseci života, vozila, opskrbili su najudaljenije potrebite… “Oni su spasili grad pisali” su mediji. HGSS Mostar odlučila se, u spomen na te događaje, 4. veljače slaviti kao svoj dan.

Desetogodišnji mukotrpni rad na neprekidnim obukama i bezbrojnim akcijama u kojima smo spašavali živote, nalazili izgubljene, obučavali druge stvorio je od HGSS Mostar organiziranu i prepoznatljivu službu, dio Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini, volonterske službe za spašavanje u nepristupačnim područjima na kopnu, na vodi, pod vodom, pod zemljom, za traženje nestalih…