063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

Završen tečaj GSS-a -Tehnike spašavanja u ljetnim uvjetima

Objavio: hgss | 10.11.2013.

Na Blidinju je ovog vikenda (8.-10.11.2013.) održana završnica ljetnog tečaja GSS-a koji je organizirala Hercegovačka gorska služba spašavanja u suradnji sa PS HB.

Nakon tri uzastopna naporna vikenda obuke, mladi spašavatelji-pripravnici priveli su, četvrtog vikenda, kraju vježbe obuke i finalnu-završnu vježbu na kojoj su svojim instruktorima i demonstratorima samostalno prezentirali novostečene vještine.

Uvod u digitalnu kartografiju, meteorologija, oprema gss-a, tirolska prečnica, praktičan rad sa GPS uređajima, neke su od tema kojima završava ova bogata i plodna obuka potrage i spašavanja nestalih, ugroženih ili ozljeđenih osoba.

Nakon toga usljedila je složena demonstracija spašavanja - završna vježba na planini Vran koja je trajala od poslijepodnevnih sati do kasno u noć, a posljednji dan provedeno je i završno testiranje teoretskih znanja kandidata.

Sve se su aktivnosti odvijajale u prostoru Parka prirode Blidinje, na skijalištu i okolnim prostorima, uz velokodušno domaćinstvo i potporu domaćina, novih koncesionara koji su preuzeli upravu nad skijalištem. Zahvale upućujemo njima i upravi PP Blidinje na konstantnoj potpori, te osoblju skijališta koji su nam svojom ljubaznosti i strpljenjem uveliko učinili tečaj uspješnim.

Odmah nakon završetka ovog tečaja, slijedi vježba spašavanja sa žičare (23./24.11.2013.) ,a zatim i specijalizirana obuka u pružanju prve pomoći u neurbanim i teško dostupnim područjima u realizaciji sa GSS-om Republike Hrvatske (29.11.-1.12.2013.), time nastavljajući kontinuitet edukacija i vježbi koji HGSS skupa sa ostalim službama iz regije Hercegovine od Livna do Jablanice poduzima na razvoju službi gorskog spašavanja u našim krajevima.