063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

HGSS Mostar na naprednoj speleospašavateljskoj obuci

Objavio: hgss | 23.10.2020.

U proteklom periodu je održan napredni tečaj za voditelja spelospasilačke ekipe u organizaciji Komisije za speleospašavanje Hrvatske gorske službe spašavanja na kojoj je prisustvovao i član naše stanice.

Tečaj je održan kroz tri vikenda na tri različite lokacije, a završna provjera stečenog znanja je održana u jamskom sustavu Crnopac na Velebitu koji je najveći speleološki objekt u Hrvatskoj ukupne dužine 43,57 Km, a po duljini je 89. jamski sustav na svijetu.

Foto: Marin Glušević
Foto: Marin Glušević

Ekipa od 9 spašavatelja zajedno sa instruktorima u jamu je ušla u petak navečer, te su prenoćili u bivku. Transport „unesrećenog“ započinje u subotu ujutro, a spašavatelji su morali raditi po principu samodostatnosti timova noseći reduciranu količinu spašavateljske opreme, izmjenjujući se u opremanju i raspremanju speleološkog objekta uz niz različitih tehnika i manevara rješavajući različite morfološke probleme tijekom opremanja i spašavanja. Ovaj način spašavanja je sporiji, ali uz puno manje tehničke opreme i ljudstva, što pogoduje dubokim dijelovima jama gdje je zbog nepristupačnosti ograničen broj spašavatelja i opreme. Međutim spašavatelji moraju biti izvrsno tehnički i psihofizički spremni.

Nakon što je odrade dio transporta ekipe borave u bivku. Bivakiranje je sastavni dio doktrine spašavanja na ovaj način gdje je predviđeno da se dva tima izmjenjuju u dubljim dijelovima jame, pri čemu jedan tim radi 12h dok drugi tim spava i odmara se kako bi zamijenili kolege.

Nakon dvije noći provedene u jami, spašavatelji izlaze iz jame u nedjelju ujutro uz uspješno odrađeno „spašavanje“ čime je i završila obuka. Imajući u vidu da je ove godine u okolici Mostara otkrivena jedna od dubljih jama u BiH kao i da naše kraško područje obiluje jamama iznimno je bitno da se nastavi školovanje za rad, a osobito za vođenje u kompleksnim akcijama spašavanja.

Foto: Marin Glušević