063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

Iznimno zanimljiv radni tjedan HGSS Mostar

Objavio: hgss | 21.10.2020.

Od 9. do 11.10. na Vlašiću je održan trening potražnih pasa na razini saveza GSSuBiH, a na treningu je prisustvovalo 10 potražnih pasa iz 6 stanica saveza. Ispred stanice HGSS Mostar na treningu su učestvovala 3 potražna psa sa dva vodiča i jednim markirantom, a kako smo i navikli naši psi su bili izvrsni u radu.

Tjedan je nastavljen u radnoj atmosferi na Vlašiću, jer je na istoj lokaciji nastavljena obuka spašavanja ljetnim tehnikama na kojoj je prisustvovalo 20 pripadnika iz 8 stanica, a ispred stanice HGSS Mostar na obuci su bili jedan instruktor i dva instruktorska kandidata. Ove godine obuka se održava kroz čitav tjedan bez prekida, međutim ni ove godine nam vrijeme nije naklonjeno tako da je prvi dio obuke bio sa snježnim ugođajem. Uslijed vrlo česte kiše nije se uspio završiti dio stijenskog spašavanja koji će se naknadno odraditi u široj okolici Mostara.

U četvrtak 15.10 našu stanicu posjetilo je izaslanstvo Horske službe Češke Republike i na licu mjesta uvjerilo se u opremljenost i osposobljenost naših pripadnika.

Sa ponosom ističemo da je na dane 10.-11.10. i 17.-18.10. održana konferencija ICAR-a (međunarodna udruga spašavateljskih organizacija). Ovaj put zbog epidemioloških uvjeta konferencija je u on-line formi, a u prostorijama HGSS Mostar je u navedenim terminima postavljena projekcija predavanja za sve spašavatelje iz GSSuBiH. GSSuBiH prezentirao je na konferenciji inovativne analitičke alate za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spašavatelja u Bosni i Hercegovini.

Tjedan je također završio aktivno gdje su naši članovi bili na osiguranju planinarskog uspona na Čabulju u sklopu planinarske škole koju organizira HPD Prenj 1933. Istovremeno se odvija i mala planinarska škola za djecu uzrasta od 9 do 12 godina gdje smo male polaznike upoznali sa radom potražnih pasa. Na radost našeg potražnog psa Arie jer je imala mnogo markiranata, a i na radost malih planinara jer ih je Aria sve pronašla. Kao šlag na kraju mali planinari su pomogli pri izradi Tirolske prečnice i istovremeno su imali priliku probati iz prvog lica kako izgleda transport tirolskom prečnicom.