063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

HGSS Mostar u kompleksnoj akciji potrage i spašavanja kod Čitluka

Objavio: hgss | 24.08.2020.

Od ponedjeljka 17. kolovoza u 23:30 na području Čmarevca u Gornjem Velikom Ograđeniku Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH) provodi kompleksnu akcije potrage i spašavanja za nestalim Jurom Peharom u koju su od prve noći uključeni resursi i spašavatelji HGSS Mostar.

Od ponedjeljka do nedjelje, kroz šest dana intenzivnog neprekidnog traganja, u potražnoj akciji sudjelovalo je preko 500 obučenih spašavatelja tragača, anagažirani su obučeni search manageri koji su vodilu akciju koristeći se suvremenim alatima digitalnu kartografiju i primjenu metoda suvremene teorije potraga. Osim ljudskih resursa, korištena su i 4 drona, specijalizirana vozila za prijevoz i pretragu teško prohodnih terena i 5 potražni pasa.

Obzirom kako kako dosadašnji napori i iskorišteni resursi nisu rezultirali pronalaskom nestale osobe, potraga će se nastaviti smanjenim intenzitetom uporabom potražnih pasa i posebnih potražnih timova sukladno raspoloživim novim informacijama.

U potrazi je do sada sudjelovalo i 15 pripadnika HGSS Mostar, među kojima i voditelji potrage, digitalni kartografi, licencirani voditelji potražnih timova, 2 potražna psa i dron sa specijaliziranim alatom za pretragu terena, te najnoviji softverski alati za primjenu teorije potrage.

Ovom prilikom zahvaljajujemo se svima onima koji su nam pružili potporu u nastojanjima da ovom, i u ljudskom i teh u tehničkom smislu, iznimno zahtjevnom akcijom pronađemo nestalu osobu. Iskreno se nadamo novim informacijama i pronalasku nestalog.