063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

OD OBUKE DO UTEMELJENJA SPELEOLOŠKOG DRUŠTVA

Objavio: hgss | 14.12.2012.

Hercegovačka gorska služba spašavanja Mostar uspješno je odradila sve aktivnosti vezane uz projekt Obuke za mlade speleologe, ostvarila sve postavljene ciljeve a budući da su rezultati, koji su u potpunosti pozitivni, nadišli prvotna očekivanja, spomenut ćemo najznačajnije:

 

     -   19 učesnika, uglavnom mladih u dobi od 18 do 25 godina, završilo je tečaj speleologije kroz koji su usvojili nova znanja koja će koristiti kako bi dali osobni doprinos znanstveno-istraživačkom radu na području speleologije (krški procesi, endemske i reliktne vrste, itd.)

-   Očišćena jama Trogrla na Gorancima, Općina Mostar. 21. listopada jamu su očistili učesnici obuke za mlade speleologe (studenti Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić) uz stručnu pomoć i podršku koju su im pružali članovi HGSS-a Mostar.

Pomno istražujući podzemlje, tečajci su u špilji Ponijerki, nedaleko od Olova, otkrili novi nalaz fosilnog ostatka spiralne školjke, dosada neprimijećenog u toj špilji.

-  Kroz vrijeme obuke, pokrenuta je inicijativa za osnivanje prvog speleološkog društva u Mostaru, da bi već 10. prosinca 2012. godine bila održana osnivačka skupština Speleološkog društva Herceg koje već broji 20 potencijalnih članova

-  Speleološko društvo HERCEG je trenutno je u procesu registracije. 

I tako, od jedne obuke, želje i entuzijazma, kroz htijenje i konkretno djelovanje, došlo se do oživljavanja Speleološkog društva Herceg.

Projekt Obuka za mlade speleologe realizirala je Hercegovačka gorska služba spašavanja Mostar u sklopu Programa za poduzetnu omladinu. Program za poduzetnu omladinu je jedna u nizu aktivnosti koja se realizira u okviru projekta koji financira talijanska vlada, a implementira Svjetska banka u BiH..

Hvala svim učesnicima, instruktorima i financijerima projekta što su prepoznali i podržali našu ideju!

HGSS Mostar