063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

SAOPĆENJE

Objavio: hgss | 13.12.2012.

U utorak 11.12.2012.godine u 12 sati, održana je konferencija za medije sa ciljem upoznavanja javnosti o situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, a koja nije nimalo bolja u odnosu na prethodno vrijeme.


Unatoč tome što smo svoje postojanje potvrdili nizom aktivnosti, prvenstveno protekle zime kada su našu zemlju zadesile sniježne padaline koje se ne pamte u proteklih 100 godina. Naši članovi su tada, uz veliku pomoć sugrađana i prijatelja , obavili preko 262 spasilačke intervencije. Međutim, ni ovaj čin nije otvorio oči gradskim vlastima koje ni dan danas nisu učinile ništa kako bi podizali kvalitetu spašavanja kako u našoj ,tako i u drugim službama u gradu. U svoj euforiji, koja je vladala tih dana, obećana su nam značajna sredstva prijeko potrebna za rad kao i izmirenje troškova nastalih u akcijama spašavanja. Ali od obećanja ostala su samo obećanja.ponovno su zakazale profesionalne službe čiji je posao da se bave zaštitom i spašavanjem .Novac koji građani izdvajaju namjenski je i MORA SE TROŠTI U RAZVOJ ZAŠTITE I SPAŠAVANJA.

Premda smo sklopili Ugovor,u kojem jasno stoje obveze Civilne zaštite prema HGSS-u u investiranju za nabavku opreme i obuke spašavatelja,po tom ugovoru se nije dogodilo ništa. Još uvijek koristimo 70% privatne opreme, uključujući i osobne automobile. Poražavajuća je činjenica da smo osposobili šest timova spremnih za djelovanje uspjeli smo nekako kupiti smo jedno sredstvo za evakuaciju unesrećenog. Niti jedna služba spašavanja u Gradu Mostaru nema nosiljku za transport unesrećenih u zimskim uvjetima koja je tehnički ispravna. Nosiljka sa dodatnom opremom košta oko 10 tisuća maraka, i za kupnju iste niti jedna služba spašavanja nema novca. HGSS nije izdvojen slučaj jer Grad Mostar ne izvršava obaveze niti prema jednoj svojoj spasilačkoj službi.

Unatoč svemu nastavili smo sa obukama, radom i tečajevima sa istim intenzitetom, a sve to kako bi bili što spremniji pomoći, sugrađanima i svima kojima to bude potrebno. Organizirali smo 12 tečajeva i obuka, sve vlastitim kapacitetima.

Nedavno održana međunarodna vježba „Potraga Prenj 2012“ u kojoj je sudjelovalo preko dvadeset spasilačkih timova iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore potvrdila je dobru suradnju sa službama spašavanja iz zemalje kao i zemalja regiona. Osim toga, naročito je važana obuka sa potražnim psima. Oni su neprocjenjivo važni u brzom otkrivanju i pronalaženju nestalih osoba što često znači spašen život i u tome smo trenutno jedini u državi.

Jedan od prioriteta HGSS-a je preventivno djelovanje, tako da je ova konferencija upozorenje nadležnim institucijama ne da je pet do dvanaest nego dvanaest i pet obzirom da dolazeća zima nije prognostički ništa povoljnija od prethodne te da zaštita i spašavanje ljudskih života ne smije biti nebitna za institucije Grada.

Ignoriranje razvoja spasilačkih službi  neminovno će imati tragične posljedice za građane koji upravo zato izdvajaju novac a on se ne troši za što je namjenjen.