063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

Tečaj Prve Pomoći Blidinje 16.-18.11.2012.

Objavio: hgss | 19.11.2012.

 

U organizaciji PS HB i HGSS,a pod stručnim vodstvom dr.Darija Švajde,pročelnikom komisije za medicinu spašavanja Hrvatskog GSS-a,održana je obuka iz tehnika pružanja prve pomoći u izvanbolničkim uvjetima.

Pristup unesrećenom-bolesnom,pregled,stručno medicinsko zbrinjavanje i priprema za transport,osnovne su zadaće  medicinskog tima u GSS jer najčešće od pravilnog pružanja prve pomoći ovisi njegovo preživljavanje i kasniji tijek  oporavka.

 

27 pripravnika GSS-a iz Mostara, Sarajeva, Jablanice,Širokog Brijega,Tomislavgrada, te pripadnici vatrogasne postrojbe iz Čapljine,vježbali su pružanje prve pomoći koristeći medicinska pomagala pogodna za rad u planinskim i ostalim neurbanim područjima-terenski defibrilator(AED), KED,vakum madrac,razne udlage(neoprenske,Kramerove, SAM splint),trokutaste marame,Schantov ovratnik,razne vrste zavoja,kisik, te još mnoga druga pomagala namjenjena za sigurnu i kvalitetnu  stabilizaciji unesrećenog.

Nastava i praktične vježbe su se odvijale u prostorima ljubaznih domaćina-Parka prirode Blidinje i motela Hajdučke Vrleti.

Pored dr.Švajde,instruktorski tim su sačinjavali : dr.Veronika Grgić, dr.Branka Bardak, i med.teh.Marijan Bašić,članovi HGSS-a i Hrvatske GSS.

Kandidati su sa velikim uspjehom ovladali svim tehnikama koje su demonstrirane na tečaju,te je stručni tim na završnom brifingu ocjenio da je tečaj bio vrlo uspješan.