063 00 11 22

063 11 22 33

info@hgss.ba

Za hitne slučajeve, pozovite 124 i tražite HGSS

ZAVRŠEN TEČAJ SPELEOLOGIJE

Objavio: hgss | 30.10.2012.

Izuzetno bogatim sadržajem završen je treći, završni, vikend tečaja "SPELEOLOGICA".

Tim mladih speleologa posjetio je ukupno 6 speleo objekata u regiji Bijambare, Olovo i Kladanj. Zadnja faza obuke je podrazumijevala posjetu lakše dostupnim spiljama, uz manje korištenje tehnikâ, razgledani su speleo-objekti koji obiluju faunom, arheološki zanimljivim sadržajima, te geološkim i hidrološkim fenomenima.

Loše vrijeme na terenu nije spriječilo nove i oskudno opremljene mlade speleologe, da u potpunosti ispune plan i da u zadnjem posjećenom objektu -špilji Ponijerki iznad Olova, pomno istražujući podzemlje, čak otkriju novi nalaz fosilnog ostatka spiralne školjke, dosada neprimijećenog na toj lokaciji. Vjerojatno će ispitivanje uzetih bioloških uzoraka otkriti nove zanimljivosti prebogatog i neistraženog kraškog podzemlja.

Jedan od razloga boravka pod zemljom bilo je i mjerenje, snimanje i crtanje speleo objekata, modernim digitalnim, kao i klasičnim metodama.

Ljubazni domaćini planinarskog doma Ponijeri iznad Olova, gdje je ekipa bila smještena, učinili su dodatnu ugodu tečajcima da u potpunosti uživaju u duhu bavljenja speleologijom.

Udruga HGSS realizira Obuku za mlade speleologe u sklopu Programa za poduzetnu omladinu. Program za poduzetnu omladinu je jedna u nizu aktivnosti koja se realizira u okviru projekta koji financira talijanska vlada, a implementira Svjetska banka u BiH.